Quote

Adviezen aan de beginnende kameelgeleider

Aanvaard maar al dat je materiële bezittingen traag – of snel – onder je ogen uit elkaar zullen vallen. Dat zal vast en zeker gebeuren, zonder pardon. 

Protesteer niet, je moet je aanpassen aan die wet – waar je trouwens nog iets van kunt leren ook: ‘wat van deze wereld is, heeft zijn tijd’, zoals ten andere ook de Schrift zegt. Hier leer je dat beter begrijpen dan om het even waar elders.

Neem toch maar een beetje zeep en tandpasta mee. Je weet maar nooit. Maar geloof me: veel ga je ze niet missen, noch het ene noch het andere, daar ben ik zeker van. De Sahara is het enige land waar je maanden aan een stuk zonder je te wassen schoon blijft. 

De middagstop broeiend heet? De schaduw van de die doornstruik aan de magere kant? Dat zand te brandend? Die keien onstabiel en scherp? Dat water walgingwekkend? Die wind diabolisch? De nacht ijskoud? Klaag niet. Waar is dat goed voor? En daarenboven: tot wie zou je je richten? Niemand luistert. Niemand zal je beklagen om jouw futiele zorgen. Verdraag. Wees geduldig. Bijt op je tanden. Vroeg of laat neem je wraak. 

En bij de eerste gelegenheid die zich voordoet zal je, zoals ik, opnieuw vertrekken…

– Théodore Monod – 

Uit: Une vie de Saharien, Vents de sable, 1998, p. 184-185.